Meme Kanseri tanı ve alt tipler


 Meme Kanseri tanısı ve alt tipleri

Kadınlarda en sık görülen kanser tipidir. Kitabi bilgilere göre ortanca görülme yaşı 62 olarak kabul edilmekle birlikte son dönemde çok daha genç yaşta hastalarımıza tanı konulmaktadır. bununla beraber halk arasında tamamen kadın hastalığı olarak bilinmesine rağmen hastaların %1'nin de erkeklerden oluştuğu akılda tutulmalıdır. 

Meme kanseri kendisini en sık olarak meme de kitle hissi vermesi dışında, meme başında çekinti, meme başından kanlı veya kansız akıntı, meme derisinde portakal kabuğu görünümü gibi diğer bulgularla da gösterebilir. Sizin veya bir yakınınızda buna benzer şikayetler var ise zaman kaybetmeden doktor muayenesi ve uygun radyolojik testlerin yapılması gerekir. 

Peki meme kanseri tanısı konulmaktadır ve meme kanseri tipleri arasında farklılıklar var mıdır?

Meme de tespit edilen kitleye biyopsi yapılması ile meme kanseri tanısı kesinleştirilmektedir. Patoloji sonucu meme kanseri konusunda medikal onkoloji ve/veya genel cerrahi hekimi tarafından mutlaka değerlendirilmelidir.

Meme kanserinin en sık görülen alt tipleri sırasıyla invaziv duktal karsinom, invaziv lobuler karsinom olup daha nadir olarak musinoz, meduller, tubuler ve papiller de görülebilmektedir. Bunun dısında patoloji sonuçlarına göre tümörün karakteristik özelliklerine göre de sınıflandırmalar vardır: Luminal A, Luminal B, HER2 pozitif, Üçlü negatif. Bu sınıflandırma için tümörün östrojen, progesteron, cerb2 ve ki67 gibi reseptör özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Genel olarak östrojen ve progesteron pozitiflik oranları yükseldikçe tümörün agresifliği ve tekrar riski azalır ancak yeni hedefe yönelik ilaçlar ve kemoterapi ajanları sayesinde diğer tiplerde de uzun yaşam süreleri sağlanmaktadır.  

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu