Meme Kanser tanısı konulmasının ardından en kısa zamanda tedavi planlaması yapılmalıdır. Bu sebeple tüm vücut taramaları yapılarak öncelikle evre belirlenmelidir. Evreleme amacıyla akciğer direkt grafisi, meme-karın ultrasonu, mamografi, bilgisayarlı tomografiler (BT), manyetik rezonans ve/veya PET/BT gibi radyolojik görüntülemeler kullanılmaktadır.
Elde edilen veriler AJCC (American Joint Committee on Cancer) ve UİCC (International Union against Cancer) 8. Edisyon TNM evreleme sistemine göre değerlendirilerek hastanın evresi belirlenmektedir.
Bu aşamadan sonra evreye ve patolojik özelliklere göre tedavi planınından bahsedilecektir:
Anlatılacak bilgiler şuan ki temel bilimsel yaklaşımı yansıtmakla beraber hastanın muayenesi ek hastalıkları ve performans durumu ile birleştirilerek en doğru karara ulaşılabileceği unutulmamalıdır.
Lokal evre: hastalığın sadece memede olduğu ve tümör boyutunun 5 cm den küçük olduğu ve/veya 3 ten az koltuk altı lenf nodunda hastalık olduğu durumdur
Hormon pozitif-HER 2 negatif hastalarda genel yaklaşım öncelikle hastanın opere edilerek tümörden kurtarılması ve ardından koruyucu tedavilerdir (hormonoterapi, kemoterapi, radyoterapi)
Hormon pozitif ve negatif-HER2 pozitif hastalarda kesin bir doğru olmamakla birlikte genel yaklaşım 1 cm den büyük ise operasyon öncesi kemoterapi ve hedefe yönelik ajanların verilmesi ve ardından operasyon uygulanmasıdır. operasyon sonrası yine koruyucu tedaviler uygulanmalıdır.
Üçlü negatif hastalarda 1 cm üzeri tümörlerde mutlaka önce kemoterapi ve ardından operasyon uygulanması önerilmektedir. operasyon sonrası koruyucu kemoterapi hapları ve/veya radyoterapi önerilmektedir.
Lokal ileri evre: tümör hem memede hem de koltuk altında yoğun şekilde olduğu durumdur
Tüm alt tiplerde öncelikle kemoterapi ve/veya hedefe yönelik ajanlar ardından operasyon uygulanması en doğru yaklaşım olacaktır. Ameliyat sonrası yine koruyucu tedaviler önerilmektedir.
İleri evre (EVRE 4): tümörün meme ve koltuk altı dışında başka organveya organlarda tespit edildiği durumdur
Hormon pozitif-HER 2 negatif hastalarda genel yaklaşım iç organ krizi yok ise akıllı hormon tedavileri kombinasyonudur
Hormon pozitif ve negatif-HER2 pozitif hastalarda iç organ tutulumu var ise anti her2 ajanlar ile kemoterapi kombinasyonları ile tedaviye başlanmaktadır.
Üçlü negatif hastalarda standart tedavi yakın zamana kadar kemoterapi ajanlarıydı ancak yakın zamanda immunoterapilerin devreye girmesi ile immunoterapi ve kemoterapi kombinasyonlarının daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Ancak immunoterapi ajanları kombine pozitif skoru 10 ve üzeri olan hastalarda etkili olduğu bilinmelidir.
Evre 4 hastalarda tüm bu sistemik tedavilere ek olarak lokal girişimsel tedavileri (TARE, TAKE, Radyofrekansablasyon, Mikrodalga yöntemler, sterotaktik cerrahi, gamma knife vb gbi) de kullanmak hastaların yaşam sürelerini uzatabildiği birçok bilimsel yayında tespit edilmiştir.
Sonuç olarak meme kanseri tedavisi birçok faktörün aynı anda değerlendirilip kişiye özel olarak planlanıp uygulanması gerekir. Bu tedavi yöntemine BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TEDAVİ diyoruz.